Onhan ilmanvaihtolaitteesi valmiina paukkuviin pakkasiin?

  • Artikkelin kategoria:Uutinen
Onhan ilmanvaihtolaitteesi valmiina paukkuviin pakkasiin?
Viimeistään pakkasten paukkuessa on hyvä tarkistaa, että ilmanvaihtolaitekin on talvikunnossa.

Eihän ilmanvaihtolaitteesi ole unohtunut kesäasetuksille?

Viimeistään pakkasten paukkuessa kannattaa tarkistaa, ettei ilmavaihtolaite ole unohtunut kesäasetuksille, suodattimet on vaihdettu ja kaikki toimii kuten pitää.

Mikäli laitteessasi on kesäpelti, tulee pelti poistaa kennon päältä talven ajaksi. Vesipatterilla varustetuissa malleissa kannattaa tarkistaa, että vesipatteri on päällä ja vesi myös kiertää patterissa. Entä onko laitteen jälkilämmitys kytkettynä päälle?

Omakotitaloasujan kannattaa tarkistaa myös, ettei raitisilmasäleikkö ulkona ole tukossa tai jäätyneenä umpeen.

Parmair- ja Sunair-ilmanvaihtolaitteet on suunniteltu Suomen olosuhteisiin ja toimivaksi myös talvikaudella. Hyvin huollettu laite huolehtii puhtaasta ja viihtyisästä sisäilmasta myös talven aikana. Ilmanvaihtolaite ei kuitenkaan ole lämmityslaite, joten huoneiston lämmityksestä se ei kykene huolehtimaan. Uudet LTO-laitteemme hyödyntävät entistä paremmin lämmön poistoilmasta ja hyötysuhde onkin jopa 85%.

Veto laskee viihtyvyyttä

Sisäilma vaikuttaa oleellisesti kodin viihtyvyyteen ja jos kodissa vetää, laskee viihtyvyys huomattavasti. Vedon tunne syntyy ihon paikallisesta liian voimakkaasta jäähtymisestä. Huoneilman viihtyvyysalarajana pidetään 21-22’C:ta ja lämpötilan laskiessa herkkyys vedontunteelle lisääntyy.

Vedottomassa ja tiiviissä tilassa matalampikin lämpötila tuntuu miellyttävämmältä ja energiaa säästyy huomattavasti lämmityskulujen pienentyessä. Huoneistossa, jossa vetää huonosta rakennetiiviydestä johtuen, lämpötilaa voidaan joutua pitämään korkealla viihtyvyyden aikaansaamiseksi.

Huonosti eristetty ikkuna ja sen rakenteet tai seinä voivat laskea lämpötilaa useilla asteilla. Jos asunto on muutoin tiivis eikä vetoa pääse syntymään ovien tai ikkunoiden tiivisteistä, vedon syynä voi olla se, että ilmanvaihto on liian suurella teholla tai laite on unohtunut kesäasetuksille.

Vedontunnetta voi tulla myös, jos eri huoneissa vallitsee eri lämpötila, jolloin kylmä ilma liikkuu lämmintä ilmaa kohti. Vedottomuuden kannalta olisi siis hyvä, että joka huoneessa olisi sama lämpötila.

Mitä voimakkaammat ilmankierrot huoneissa on, sitä viileämmältä ilma tuntuu paljaalla iholla. Kovilla pakkasilla ilmanvaihdon tehoja voidaan pienentää, mutta venttiileiden säätöihin ei tulisi koskea. Venttiilien asennot on säädetty ilmanvaihtolaitteen säädön yhteydessä ja muutokset venttiileissä vaikuttavat suoraan ilmanvaihtolaitteen toimintaan ja myös laitteen säädöt tulee muuttaa. Jos korvausilmaventtiilit suljetaan liian pienelle, tulee korvausilma sieltä, mistä pääsee, eli rakenteiden vuotokohtien kautta. Tämä ei ole koskaan hyvä vaihtoehto.

Parmair ilmanvaihto Oy:lta saat hyvin varaosia myös vanhempiin Parmair- ja Sunair-malleihin.

Kysyttävää? Autamme mielellämme!

Hei,
ilmoita tässä

puuttuva suodatin.

Ilmoita tietosi alle

tai koita vielä hakua?